Školske sestre franjevke

Objavljena knjiga “Put u svjetlo II.”

Iz tiska je izišla knjiga s. Marije Petre Vučemilo Put u svjetlo II. Nekrolozi školskih sestara franjevaka Krista Kralja Provincije Presvetog Srca Isusova u kojoj je autorica sabrala životopise sedamdeset i dviju sestara preminulih u razdoblju od 1997. do 2021. godine. Nastavak je to prve knjige Put u svjetlo, u kojoj je bilo prikazano sto i pet nekrologa školskih sestara franjevaka od njihova dolaska u Split do 1997. godine.

Ova knjiga svojevrsno je svjedočanstvo i pokazatelj povijesti Provincije Presvetog Srca Isusova gotovo od njezina osnutka do danas. Naime, jedna od dugovječnijih sestara čiji je životopis donesen u ovoj knjizi, s. Amabilis Masnić, u samostan je stupila 1925. godine, samo tri godine nakon osnutka Provincije.

Značajan dio povijesnog mozaika Provincije već gotovo pola stoljeća ustrajno se i plodonosno slaže i u srcu Afrike, u Demokratskoj Republici Kongo. Nažalost, jedan dragocjeni kamenčić nasilno je istrgnut – s. Clara Agano Kahambu, koja je i najmlađa sestra ovog nekrologa.

Životopisi preminulih sestara otkrivaju duhovnost i apostolsko djelovanje Provincije u svjetlu karizme Družbe školskih sestara franjevaka Krista Kralja. Sabrani su upravo u godini obilježavanja 100. obljetnice utemeljenja Provincije (1922. – 2022.), u zahvalnosti za život sestara uložen u širenje Kraljevstva Božjega u danom im vremenu i prostoru.

U svom redovničkom pozivu i opredjeljenju zagledane u Svjetlo koje je sam Isus Krist – vjerne u malom – sestre su samoprijegornim životom ustrajale u svojemu apostolskom poslanju u mjestima kamo ih je redovnička poslušnost vodila. Ustrajno hodeći, u zgodno i nezgodno vrijeme, iz stvarnosti zemaljskog života prijeđoše u stvarnost nebeskog i stigoše Svjetlu neugasivu.