Školske sestre franjevke

Prvi redovnički zavjeti

Nakon godine novicijata koja nas je pripremala za redovnički život, na blagdan sv. Klare Asiške, nas tri dosadašnje novakinje, imale smo radost položiti svoje prve redovničke zavjete. Obećale smo živjeti nasljedujući Krista u poslušnosti, siromaštvu i čistoći. Sretne smo što polaganjem ovih redovničkih zavjeta započinjemo jedan novi život u krilu naše Družbe školskih sestara franjevaka Krista Kralja. Poput svete Klare Asiške koja je znala nasljedovati siromašnog Krista po primjeru svetog Franje i mi smo odlučile živjeti radikalnost odricanja od svega zemaljskog radi življenja Kraljevstva nebeskog.

Običaj je u našoj biskupiji da svečanost prvih redovničkih zavjeta predvodi biskupov vikar, a svečanost polaganja doživotnih zavjeta sam nadbiskup. Božja providnost je htjela, na iznenađenje mnogih, da naše slavlje predvodi sam otac nadbiskup François-Xavier Maroyi uz koncelebraciju dvadesetak svećenika i dva đakona.

U svečanosti našeg redovničkog zavjetovanja uz sestre naše zajednice pratili su nas roditelji, rodbina i prijatelji. U nadahnutoj propovijedi nadbiskup Maroyi nas je potaknuo da slijedimo primjer sv. Klare i sv. Franje koji su, premda bogati, napustili sve bogatstvo radi Krista. Upozorio nas je na zahtjevnost redovničkog života i ozbiljnost našeg zavjetovanja. Snagu nam je crpsti u potpunom povjerenju u Krista koje trebamo hraniti svakodnevnom molitvom.

Poslije obreda zavjetovanja dobile smo blagoslovljenu redovničku koprenu kao znak našeg Bogu posvećenog života te Pravilo i Konstitucije naše Družbe kao put življenja posvećenja.

Poslije euharistijskog slavlja slijedio je sestrinski objed za naše drage goste u župnoj dvorani svečano  ukrašenoj za ovu prigodu. Bilo je dovoljno mjesta i hrane za sve uzvanike. Pjesma i ples naših kandidatkinja, postulantkinja, novakinja, sestara i rodbine su uveličali svečanost.

Sutradan u našoj zajednici u Ngubi imali smo misu zahvalnicu koju je predvodio fra Jean Clade. U svojoj bogatoj propovijedi potako nas je na radosno i vjerno življenje zavjeta i istaknuo potrebu ostvarenja našeg posvećenja u realnosti našeg društva. Naglasio je i važnost molitve kao i potpunog povjerenja u Boga. Upozorio nas je na tri stupa našeg radosnog i predanog življenja od kojih je ljubav za Krista na prvom mjestu. Iz ovog iskustva ljubavi prema Bogu slijedi ljubav za zajednicu, sestrinstvo i zatim ljubav za služenje odnosno naviještanje Isusa drugima.

Hvala dragom Bogu na daru dana naših zavjeta. Zahvalne smo  sestrama i mladima naše zajednice koji su neumorno radili kako bi ovaj dan prošao u lijepom, svečanom raspoloženju i srdačnom dočeku i prijemu naših roditelja, rodbine i prijatelja.

                                                                                                                             s. Victorine Nzigire Balibuno