Školske sestre franjevke

Proslavljen Dan posvećenog života u Splitu

 

Na Svijećnicu – blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu obilježava se Dan posvećenog života koji je ustanovio papa Ivan Pavao II. 1997. godine. Tako se je i ove godine u Splitu proslavio taj vrlo značajan dan za nas redovnike i redovnice.

Slavlje je započelo u crkvi sv. Dominika gdje je generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije, don Franjo Frankopan Velić predvodio obred blagoslova svijeća. Pri tome je istaknuo da nam svijeće koje držimo u rukama trebaju biti znak Kristova svjetla koje nosimo u srcu te da nas to svjetlo prosvjetljuje u danima tuge i žalosti. S upaljenim svijećama uputili smo se mi redovnice te svećenici, redovnici, bogoslovi i kandidatkinje u svečanoj procesiji prema katedrali sv. Dujma gdje smo slavili sv. misu  sa svečanom Večernjom. U propovijedi nas je don Franjo Frankopan Velić pozvao da gradimo zajedništvo, slogu i ljubav u našim zajednicama po uzoru na zajedništvo Josipa i Marije s Anom i Šimunom, koji su bili različite dobi i nisu se poznavali, ali su se dobro razumjeli. Razlog tome je što su oni sve predali Bogu i nisu imali očekivanja jedni od drugih, nego su bili otvoreni primiti sve što im dolazi iz Božje ruke. To je bitno i za nas u redovničkim zajednicama: da budemo otvoreni dati se tamo gdje nas je Bog postavio i svoja očekivanja usmjeriti samo na Boga. Da bismo to mogli potrebna nam je milost odozgor za koju trebamo moliti.

Na kraju euharistijskog slavlja don Franjo nam je čestitao Dan posvećenog života u svoje ime i u ime nadbiskupa mons. Dražena Kutleše te pozvao na molitvu, posebno za starije i bolesne u našim zajednicama koji danas nisu mogli biti s nama.

Bio je ovo zaista ispunjen dan – Bogu posvećen, koji smo završili sa svečanim slavljem prikazavši Bogu zahvalu za naš poziv i molitvu da nas redovnički život bude uistinu na hvalu slave Njegove.

s. Marija Matanović