Školske sestre franjevke

Proslava svetkovine Presvetog Srca Isusova i jubileja redovničkog života

Na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, naslovnika Provincije, u provincijskom središtu u Splitu, proslavljene su obljetnice redovničkog života naših sestara. Dijamantni jubilej proslavile su: s. Jozefina Ćosić, s. Ljubomira Kustura, s. Krescencija Domazet i s. Aleksija Marušić dok su zlatni jubilej polustoljetnog služenja Bogu, Crkvi i ljudima proslavile: s. Zorislava Radić, s. Ivka Piplović, s. Klaudija Todorić, s. Ljiljana Todorić, s. Vedrana Ivišić, s. Silvana Klapež i s. Agneza Masnić. Svečanoj proslavi obljetnica redovničkog života prethodila je duhovna priprava za jubilantkinje u Zadru koju je predvodio p. Mirko Nikolić, DI.

Svečano euharistijsko slavlje u samostanskoj kapeli na Lovretu predslavio je provincijal Provincije sv. Jeronima fra Tomislav Šanko u koncelebraciji s fra Ivom Martinovićem, provincijalom Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, fra Markom Mršom, provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja te još osam svećenika i dva đakona. Među koncelebrantima bio je fra Josip Cvitković, gvardijan samostana Gospe od zdravlja i fra Kristijan Stipanović, župnik istoimene Župe na području koje se nalazi naš samostan.

Osvrćući se u homiliji na liturgijska čitanja, fra Tomislav je istaknuo važnost malenosti i poniznosti u našem odnosu s Bogom. Božja otajstva ostaju skrivena velikima, dok maleni u svojoj poniznosti dopuštaju Bogu da obnavlja i preobražava njihov život. Govoreći o otajstvu Božjeg izabranja naglasio je kako Božji odabir nikada nikoga ne isključuje. Bog, radi svoje slave, bira najmanje i najslabije, a njegovo izabranje u konačnici povećava dostojanstvo svih. Svoju svemoć Bog iskazuje najviše milosrđem i praštanjem, a iz iskustva primljenog Božjeg milosrđa i naše srce uči opraštati. Milosrđe i opraštanje kriteriji su vjerodostojnosti našeg vjerničkog života i upravo smo po njima najsličniji svome Ocu – zaključio je fra Tomislav citirajući sv. Franju: „Ne dopusti da tvoj brat otiđe od tebe, a da u tvojim očima nije susreo milosrđe“.

Nakon euharistijske gozbe proslava je nastavljena za zajedničkim stolom u samostanskoj blagovaonici u radosnom franjevačkom ozračju.