Školske sestre franjevke

Proslava svetkovine Duhova u Luhwinji

Na svetkovinu Duhova, 28 svibnja, u Župi Luhwinja, nadbiskupija Bukavu, bilo je vrlo svečano. Duhovi su veliki blagdan katoličke Crkve jer tada slavimo njen rođendan. Iza rođenja Kristova, Njegova Uskrsnuća, Uzašašća, evo Pedesetnice i silaska Duha Svetoga. U našoj Župi bilo je više razloga za slavlje. Sakrament svete potvrde primilo je 286 krizmanika. A osim toga, otvorili smo jubilarnu godinu. Naime, u idućoj 2024. godini slavit ćemo 50 godina djelovanja nas, školskih sestara franjevaka, u DR Kongu. Svečano euharistijsko slavlje na svetkovinu Duhova predslavio je biskupov izaslanik zajedno s dvanaest svećenika.

Poslije svete mise uslijedili su brojni govori u kojima smo mogli čuti kolika je radost kršćana što imaju svoju Župu. Naime, prije su morali pješačiti i preko 50 kilometara kako bi bili na svetoj misi ili primili sakramente. Možemo reći da su ovdje još uvijek početci kršćanstva jer je ono ovdje i u cijeloj Nadbiskupiji prisutno tek nešto više od jednog stoljeća (od 1906. godine).

Župa je otvorena i povjerena  franjevcima; u početku franjevcima Provincije Presvetog Otkupitelja, a danas ju vode njihova subraća, domaći sinovi. Tu su i naše sestre, školske sestre franjevke s Lovreta, koje su od svog dolaska 1974. godine osnovale pet zajednica: četiri u Nadbiskupiji Bukavu, a peta je otvorena u Ugandi u listopadu 2022. godine. U početcima, Župa se prostirala na tri kraljevstva: Kaziba, Luhwinja i Burhinyi. Godine2004. osamostaljuje se Župa svetog Franje Asiškoga Burhinyi, a 2007. godine i Župa Krista Kralja Kaziba.

Za sva ova dobročinstva, pjevamo Bogu hvala jer On to jedini zaslužuje. On je jedini  pravedan i milosrdan. On je dao isto tako da se iz te Župe rode redovnička i svećenička zvanja te da osnutkom Župe ovaj narod prosperira u svakom pogledu.

Njemu neka je vječna hvala i slava!

s. Mirabilis Višić