Školske sestre franjevke

Proslava Dana posvećenog života u Bukavuu

Svečanoj proslavi Dana posvećenog života na blagdan Svijećnice u Bukavuu, prethodila su dva događaja.

Predavanje za osobe posvećenog života na temu „Hodočasnici nade na putu mira“ održao je 30. siječnja otac Bernard Ugeux, svećenik redovničke zajednice Misionari Afrike. Tema predavanja nadahnuta je papinim motom za godinu jubileja i njegovim naukom o značaju nade u našim životima. Papa nas podsjeća da je „hodočasnik kršćanin koji dijeli svoj život s drugima“. Potrebno nam je zastati i sagledati naše hodočašće u apostolatu kao i u duhovnom i zajedničkom životu. Papa Franjo nas uči da je nada više nego obični optimizam jer ona nikad ne razočarava. Nada nam pomaže gledati stvarnost drukčijim pogledom. S življenjem nade mi susrećemo Isusa u Euharistiji, u siromašnima,  bolesnima, itd. Suprotno nadi u našim životima stoje umor i obeshrabrenost koji se ponekad javljaju zbog prevelikog posla i nedostatka vremena za odmor, molitvu i zajednički život. Otac Bernard nam je posvijestio kako su za uravnotežen život važna četiri elementa: molitva – posao – odnosi – odmor. Ukoliko jedan od ovih elemenata nedostaje, osoba nije stabilna u svom životu.

Drugi dan, 31. siječnja bio je posvećen apostolatu tj. solidarnosti s potrebitima u našem okruženju. Jedna skupina redovnika i redovnica posjetila je zdravstveni centar koji vode braća Družbe Milosrdne braće, a druga je posjetila centar koji skrbi za djecu bez odgovarajuće obiteljske skrbi i djecu s posebnim tjelesnim potrebama Ek’bana koji vodi s. Natalina Isela. Sve kongregacije prisutne na ovom području darovale su novčani prilog te ga podijelile ovim centrima. U ime naše zajednice ja sam bila u grupi koja je posjetila centar Ek’bana. Djeca su nam priredila lijepi doček s pjesmom, plesom i malim scenskim prikazom koji nas je razveselio te smo i mi zaplesali s njima.

Na sam blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu svečano misno slavlje upriličeno je u katedrali Naše Gospe od Mira u Bukavuu, a predvodio ga je  nadbiskup Francois Xavier Maroy, u koncelebraciji s 120 svećenika i pet đakona. U svojoj propovijedi nadbiskup je naglasio da naše želje i življenje treba biti u skladu s karizmama naših družbi. Potaknuo nas je na življenje naših redovničkih zavjeta u transparentnosti, izbjegavajući mutne i zamršene igre. Potrebno je da je Krist bude uvijek u središtu našeg života te da, kao proročica Ana, budemo ustrajni u molitvi.

Poslije misnog slavlja upriličen  je svečani zajednički ručak te prigodni kulturni program. Svečanost je završena u radosti i veselju življenog zajedništva.

  1. s. Anny Furaha Kalumire