Školske sestre franjevke

Proslava 75. obljetnice Hrvatske katoličke misije u Münchenu

U Münchenu je 17. i 18. svibnja svečano proslavljena 75. obljetnica postojanja Hrvatske katoličke misije u kojoj su od 1965. do 1975. godine djelovale i naše sestre. To je najstarija hrvatska Misija za iseljene Hrvate na području Europe. Danas u njoj živi  60 000 vjernika. Od samog početka u Misiji djeluju franjevci Provincije Presvetog Otkupitelja, a nakon naših sestara službe u pastoralu preuzele su sestre Družbe franjevki od Bezgrješne iz Šibenika.

Proslava je započela u subotu, 17. svibnja svečanom akademijom u Herkulessaali uz prisutnost crkvenih i državnih vlasti i nekoliko tisuća vjernika. Prigodan recital povodom 75. obljetnice napisao je don Ante Mateljan uz glazbene točke don Šime Marovića koje su izveli solisti i zborovi koji djeluju pri Misiji. Na završetku recitala nastupila je folklorna skupina koja je izvela najpoznatije narodne pjesme i plesove iz naših krajeva. Publika je s oduševljenjem pratila djecu i mlade koji odrastaju na području Njemačke, a njeguju i dobro poznaju hrvatsku tradiciju. U drugom dijelu programa nastupila je Klapa sv. Juraj i orkestar HRM-a.

U nedjelju, 18. svibnja svečano liturgijsko slavlje u crkvi sv. Michaela predvodio je mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački u koncelebraciji s dvadeset svećenika. U propovijedi se osvrnuo na srce vjernika Hrvata, koje je davne 1948. godine sa čežnjom čekalo ostvarenje povratka u domovinu. To srce i dalje kuca u njihovoj djeci koja ostaju vjerna rodnoj grudi i roditeljskoj predaji. Mons. Šaško je zahvalio domaćinima Bavarcima, koji su omogućili našem narodu slušanje Božje riječi na hrvatskom jeziku. Oni su 75 godina imali puno razumijevanja za duhovne i materijalne boli našega napaćenog naroda. Riječi zahvale uputio je i provincijal Provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše uz želje da u ovoj Župi bude sve manje vjernika, misleći pritom na povratak u domovinu.

Voditelj Hrvatske katoličke misije fra Petar Klapež s posebnim osjećajem zahvalnosti obratio se časnim sestrama koje su u ovih 75 godina zaista dale sve od sebe kako bi bile od pomoći našim ljudima. Prve sestre koje su započele s pastoralnim radom bile su sestre naše Provincije. Osim brižnog pripremanja liturgijskih slavlja, one su cjelodnevno vodile brigu o djeci svih uzrasta. Pomagale su našim ljudima u socijalnim i birokratskim pitanjima. Obitelji su u Hrvatskoj katoličkoj misiji nalazile djelić domovine u kojoj nisu mogli živjeti. Naše sestre su ostavile  neizbrisiv trag u životima ljudi od kojih se mali broj vratio u domovinu. Svoju zahvalnost za raspoloživost i požrtvovno služenje svih sestara koje su djelovale u ovoj Misiji fra Petar je izrazio zahvalivši vrhovnoj poglavarici Družbe sestara franjevki od Bezgrješne s. Tereziji Zemljić i provincijskoj predstojnici Školskih sestara franjevaka Splitske provincije s. Lidiji Bernardici Matijević. Prema njegovim riječima, zahvaliti se ne može nikada dovoljno, ali Bog je taj koji sve vidi. Za svaki uložen trud i žrtvu, On neka im bude utjeha i nagrada.

                                                                                  s. Lidija Bernardica Matijević