Školske sestre franjevke

Proslava 100. obljetnice osnutka Provincije

U provincijskom središtu na Lovretu 26. i 27. studenoga svečano je proslavljena 100. obljetnica osnutka naše Provincije. Prvog dana proslave u samostanskoj dvorani održan je cjelodnevni simpozij pod geslom Nositeljice nade u svijetu. Simpoziju su uz vrhovnu predstojnicu i predstojnice provincija naše Družbe te poglavare i poglavarice ostalih redovničkih zajednica nazočili i predstavnici crkvene i lokalne vlasti, svećenici, brojne sestre i dragi gosti. Tijekom predavanja prisjetili smo se najvažnijih činjenica vezanih za osnutak i djelovanje Provincije kroz minulo stogodište, te sagledavajući sadašnjost pokušali pronicati u njenu budućnost.

Teme izlaganja obuhvatile su društvene i političke okolnosti u Splitu u vrijeme osnivanja Provincije Presvetog Srca Isusova, utjecaj Školskih sestara franjevaka na odgoj i obrazovanje u Splitu i okolici od 1904. do danas, prikaz okolnosti osnivanja i osamostaljenja Hrvatske provincije te značaj prve provincijske predstojnice s. M. Ladislave Kalinšek. Nizom izlaganja prikazano je, također, djelovanje sestara u radu s mladima, odgojno-obrazovnim ustanovama, domaćinskim službama i Domu za starije i nemoćne osobe Lovret te nastanak i razvoj Misije u DR Kongo. Program simpozija, oplemenjen glazbenim nastupima sestara, zaključen je izlaganjima o apostolatu Školskih sestara franjevaka u kontekstu sinodskog puta Crkve i vjernosti franjevačkom poslanju.

Svečano euharistijsko slavlje u samostanskoj kapeli drugog dana proslave, u nedjelju 27. studenoga s početkom u 10,30 predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua u koncelebraciji s četrnaest svećenika i dva đakona. Osvrćući se na liturgijska čitanja prve nedjelje došašća mons. Lingua je naglasio važnost budnosti koja je odlika dalekovidnih ljudi koji, poput Noe, u običnostima svagdašnjice, misle na budućnost. „Ući će u korablju onaj koji bdije, odnosno, onaj koji sve čini iz ljubavi prema Bogu ili prema braći. Ono što je važno, jest ljubiti. Sudit će nam se po ljubavi i ni po čemu drugome“ – istaknuo je mons. Lingua pozvavši nas da se preispitamo koliko ljubimo kako bismo, pročišćeni, postali živi znak Tijela Kristova. Zahvalio je sestrama na onom što su tijekom povijesti činile i još uvijek čine naglasivši kako naša djela uvijek trebaju biti učinjena iz ljubavi. „Samo Vam ljubav omogućava da bdijete i budete spremne kada Sin Čovječji dođe. Štoviše, Sin Čovječji uvijek dolazi u braći i sestrama koji kucaju na vaša vrata“ – zaključio je mons. Lingua.

Nakon svečane svete mise proslava se nastavila u samostanskoj dvorani uz zajednički objed i ugodno druženje. Proslava ove visoke obljetnice ispunjava nas zahvalnošću za sve što su sestre koje su nam prethodile, unatoč brojnim poteškoćama, učinile služeći Bogu, Crkvi i ljudima, ujedno nas obvezujući da, oslonjene na Gospodina, nastavimo nositi nadu bratu čovjeku današnjeg vremena.