Školske sestre franjevke

Priredba povodom stote obljetnice osnutka Provincije

Povodom stote obljetnice osnutka Splitske provincije Školskih sestara franjevaka u prostorima Dječjeg vrtića Jordanovac, Zadar, 5. listopada organizirali smo prigodni program u kojem su pred svojim roditeljima nastupala djeca našeg vrtića.

Na samom uvodu roditeljima i djeci obratila se s. Anka Cvitković koja nam je putem prezentacije približila povijest i nastanak Provincije. Nakon što smo ponešto naučili iz bogate  povijesti  naših sestara, djeca su uz pratnju s. Anke na klaviru otpjevala pjesmu Tko stvori.  Potom smo se uputili u samostansku kapelicu s prigodnim plakatima koji predstavljaju stvorenja iz Franjine Pjesme stvorova, velikodušni Božji dar nama ljudima. Dvije djevojčice su bile obučene u male sestre franjevke, a dječak je predstavljao našeg zaštitnika sv. Franju.

Svetu misu u samostanskom kapelici naših sestara predvodio je fra Bojan Rizvan, župnik Župe Presvetog Srca Isusova Zadar, franjevac koji samom svojom pojavom odiše vjerom. U prigodnoj  propovijedi uveo nas je u razmišljanje o našoj osobnoj molitvi. Moliti se uči u obitelji u kojoj se rađa vjera stoga je obitelj najvažnija u odgoju u vjeri. Sama djecu su to potvrdila rekavši Mame i tate su nas naučili moliti. Obitelj je pokretač ljubavi jednih prema drugima, ali i pokretač ljubavi prema Bogu. Roditelji su sudjelovali u liturgijskim čitanjima, a naša djeca animirala misno slavlje uz pratnju s. Anke čime smo pokazali kako smo jedna lijepa i skladna zajednica.

Na kraju svete mise okupili smo se i počastili u čast našim sestrama bez kojih ovog vrtića ne bi ni bilo. Sestre nam iz dana u dan pomažu i približavaju nam vjeru. U svakodnevnom su kontaktu s djecom, a djeca se vesele njima na jednak način kao i one djeci. Živimo u zajedništvu ljubavi i vjere koja nas spaja i uči nas međusobnom suživotu od najmanjih nogu. Zahvaljujući njima koje su osnovale vrtić iz godine u godinu iz našeg vrtića proizlaze generacije djece poučene u vjeri. U ime roditelja, djece i djelatnika našeg vrtića zahvaljujemo svim sestrama i čestitamo im proslavu stote obljetnice osnutka njihove Provincije.

Anita Kolčeg, odgojiteljica