Školske sestre franjevke

Predstavljena monografija Stoljeće života pod okriljem Znamenja velikoga

U dvorani Gospe Sinjske Franjevačkog samostana, u subotu 2. listopada 2021., predstavljena je monografija Stoljeće života pod okriljem Znamenja velikoga – Školske sestre franjevke u Sinju autorice s. Marije Petre Vučemilo, nastala o 100. obljetnici života i djelovanja sestara.

Uz brojne školske sestre franjevke Splitske provincije Presvetog Srca Isusova, sudjelovale su sestre Mariborske i Bosansko-hrvatske provincije te sestre predstavnice drugih redovničkih zajednica.

Predstavljanju su nazočili gvardijan samostana i upravitelj Svetišta fra Ante Čovo, župnik fra Perica Maslać te još nekolicina franjevaca iz Samostana. Prisutan je bio gradonačelnik Miro Bulj, predsjednik Gradskog vijeća Petar Župić, predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić, predstavnici društvenog i kulturnog života Grada, te veliki broj vjernika prijatelja i poštovatelja sestara.

Moderatorica predstavljanja monografije s. Natanaela Radinović, biranim i sadržajnim riječima predstavila je recenzente i sve one koji su svojim nastupom obogatili večer.

Provincijska predstojnica s. Andrea Nazlić, izrazila je dobrodošlicu svima te istaknula koliko je ljubavi i truda uložila autorica kako bi nam pružila bogatstvo koje monografija u sebi nosi: “Iako monografija ima širu vrijednost, nama koje hodimo istim putom, ona je prije svega dragocjeno svjedočanstvo duhovnog života sestara, njihove predanosti, vjernosti i poniznog služenja u povezanosti s braćom franjevcima i pukom cetinskoga kraja. U tom svjedočanstvu prepoznajemo nadasve trajan trag Božje prisutnosti i pronalazimo nadahnuće i snagu za današnje djelovanje.”

Profesor povijesti i filozofije Stjepan Marković monografiju je ocijenio vrijednim znanstvenim radom i doprinosom historiografiji Cetinskoga kraja čiji sadržaj počiva na brojnim, do sada neobjavljenim arhivskim dokumentima i fotografijama. Tako je s. Marija Petra brižnim proučavanjem dokumenata otvorila novu stranicu povijesti sinjskoga kraja, koju treba nastaviti istraživati.

Fra Domagoj Runje progovorio je o monografiji kao teolog i franjevac. Osvrćući se na drugi izvještaj o stvaranju iz Knjige Postanka, te na činjenicu grijeha koji je razdvojio duhovno od materijalnog, prikazao je sestre kao one koje su, iako pozivane obavljati obične svakodnevne poslove, svemu što su radile udahnjivale dušu, Božanski dah, te ostavile neizbrisivi trag svoga djelovanja u Sinju.

O nastanku monografije progovorila je autorica s. Marija Petra Vučemilo. Kazala je da ju je, o  spomenu na 100. obljetnicu neodoljivo zainteresirala povijest kako su Školske sestre franjevke dospjele u tu varoš u kojoj je već četrdesetak godina ranije djelovala jedna ženska redovnička zajednica – sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskog. Bila je svjesna da je “najtrajniji način obilježavanja jubileja, zahvalno oživjeti, u knjizi objelodaniti i ovjekovječiti spomen na brojne sestre koje su najljepše godine svoga redovničkog života, svoje najbolje fizičke snage i duhovne sposobnosti uložile u ponizno služenje u Sinju.” Na to ju je vukla “ljubav prema svojoj redovničkoj zajednici i želja izvući iz zaborava i mladim naraštajima prenijeti taj značajan dio povijesti Provincije i Družbe.”

Glazbenom ugođaju večeri pridonio je zbor Lovretske sestre pod ravnanjem s. Mirje Tabak, uz orguljsku pratnju s. Lidije Bernardice Matijević. Izvedene su tri skladbe: Ave Maria, gregorijanski napjev; Dajte mi sladak pjev od Engelharta; Coronata triumphat, koju je za ovaj Jubilej skladao mo don Šime Marović a uvrštena je u monografiju kao sastavni dio recitala, koji je napisala s. Judita Čovo.

Na kraju je gvardijan fra Ante Čovo jednostavnim i bratskom ljubavlju protkanim riječima zahvalio s. Mariji Petri za velebno djelo monografije te za stoljetnu i sadašnju prisutnost školskih sestara franjevaka u Sinju pod okriljem Znamenja velikoga.

Svi su sudionici monografiju dobili na dar kao trajan spomen na stoljeće života i djelovanja školskih sestara franjevaka u Sinju.

s. Karolina Bašić