Školske sestre franjevke

Povijest Misije u DR Kongu i dolazak franjevaca među narod Bashi

Susret sestara naših četiriju zajednica u DR Kongu održan je 16. siječnja 2024. godine u zajednici Bukavu-Nguba. Suset naslova „Povijest naše Misije i dolazak franjevaca među narod Bashi“ predvodile su s. Blaženka Barun, s. Romana Baković, s. Erika Dadić i s. Immaculée Mauwa. U svom izlaganju s. Immaculée je predstavila početak evangelizacije u narodu Bushi, dolazak prvih franjevaca Reda manje braće i prvih sestara naše Provincije: s. Erike Dadić, s. Romane Baković, s. Blaženke Barun, a zatim i ostalih sestara.

Poslije uvodnog izlaganja,  prve tri sestre naše Provincije koje su otišle u DR Kongo govorile su nam o svojim prvim iskustvima. Svaka je ponaosob u svom izlaganju predstavila početke svojeg misijskog zvanja i najranija misionarska iskustva u DR Kongu oživljujući sjećanje na prve dane svojeg dolaska u Misiju i prve apostolske djelatnosti. Posebno su naglasile srdačan doček mještana u Luhwinji i suradnju s mještanima. Njihova izlaganja obogatila su dodatna pitanja sestara i odgovori koji su uslijedili.

U drugom dijelu susreta slavile smo svetu misu koju je predvodio fra Oscar Mujumbe, OFM, iz Nyantendea. U svojoj propovijedi govorio je o značenju slavlja jubileja 50 godina pristunosti u DR Kongu naglasivši da je to vrijeme zahvale Bogu za sva proživljena dobra. Isto tako,  istaknuo je kako bi nas zahvalnost Bogu trebala potaknuti na služenje Crkvi i današnjem svijetu, osobito onima najsiromašnijima. Ukoliko na našu povijest gledamo sa zahvalnošću i iz nje učimo,  moći ćemo i danas sijati nadu čovjeku današnjeg vremena.  

Nakon euharistijskog slavlja zajedno smo blagovale, a potom se vratile u dvoranu susreta te izmijenile neke važne informacije za naše zajednice i apostolat. Zaključile smo naš susret u zahvalnoj molitvi za proživljeni dan i za našu stariju braću i sestre koji su znali odgovoriti na misijski poziv i živjeti svoje poslanje u našem narodu Bashi. Hvala im!

                                                                                   s. Espérance Casinga