Školske sestre franjevke

Papina poruka za Međunarodni dan ljudskog bratstva: Svi imamo istog Oca

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskog bratstva, koji se po prvi puta obilježava ove godine, u četvrtak 4. veljače, papa Franjo je u video poruci pozvao sve ljude u svijetu na međusobno poštovanje, uz naglasak da imamo izbor biti braća i sestre ili ćemo sve izgubiti, prenosi Vatican News u četvrtak 4. veljače.

Sveti Otac je u poruci upućenoj svjetskoj javnosti iskazao svoju zahvalnost svima onima koji su doprinijeli i doprinose promicanju bratstva, unatoč izazovima.

“Sestre i braća – to su riječi”, istaknuo je Papa dodavši da se svi zajedno “trebamo tako ponašati da stalno i iznova potvrđujemo da smo braća i sestre jedni drugima”.

Papa: Ili smo braća ili čovječanstvu prijeti samouništenje

Papa Franjo posebno priznanje ukazao je velikom imamu Ahmadu-Al-Tayyebu zbog njegovog svjedočenja bratstva i suradnje u pisanju zajedničkog Dokumenta o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički život koji je predstavljen prije dvije godine. Također, Papa se zahvalio i prijestolonasljedniku Emirata Abu Shabija šeiku Mohammedu bin Zayedu zbog vjerovanja u ovaj projekt, kao i sucu Abdelu Salamu na aktivnom sudjelovanju u njegovom unapređenju.

“Hvala vam svima što ste se uključili u bratstvo, jer danas je bratstvo nov branik humanosti. Ili smo braća ili čovječanstvu prijeti samouništenje. Ako nismo svi zajedno braća i sestre, sve će se raspasti. Nalazimo se pred izazovom ovoga stoljeća i našeg vremena. Nije vrijeme za ravnodušnost. Ne možemo oprati ruke od trenutne situacije u kojoj se nalazimo. Unatoč razlikama, u kulturi i tradiciji, svi imamo istog Oca”, napomenuo je Papa u poruci.

Podsjetimo, prvi Međunarodni dan ljudskog bratstva, koji je ustanovljen 21. prosinca 2020. godine rezolucijom Opće skupštine Ujedinjenih naroda u spomen na potpisivanje Dokumenta o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički život, održava se virtualno uz sudjelovanje pape Franje koji je potpisnik dokumenta, zajedno s velikim imamom Al-Azhara Ahmadom Al-Tayyebom.