Školske sestre franjevke

Otkrivanje biste don Ante Alfirevića

Udruga “Podvorje” – Kaštel Sućurac i Župa sv. Jurja – Kaštel Sućurac organizirali su 28. siječnja 2022. godine svečano otkrivanje biste don Ante Alfirevića na rivi u svom gradu. Tom prigodom održano je svečano euharistijsko slavlje koje je predslavio mons. Marin Barišić u koncelebraciji s rektorom Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu i predstavnikom Družbe Isusove. Osim predstavnika Grada Kaštela i Splitsko-dalmatinske županije, pozvana je i naša zajednica. Naime, naša pok. s. Asumpta Alfirević bila je nećakinja don A. Alfirevića. U ime naše zajednici slavlju su prisustvovale s. Milka Čotić i s. Lidija Bernardica Matijević.

Iako je prošlo 82 godine od smrti don Ante Alfirevića, mještani Kaštel Sućurca su vrlo zahvalni radom koji je don Ante ostavio iza sebe. Rođen je 1875. godine u staroj kamenoj kući nedaleko postavljene biste, djetinjstvo i školovanje provodi u rodnom mjestu i u Splitu, gdje je stupio u tadašnje Biskupsko sjemenište. Kasnije postaje svećenik Družbe Isusove. Život ga nosi u Zagreb, Rim, Sarajevo, ali se vraća u Split gdje djeluje kao duhovnik katoličke mladeži, osnivač prvih katoličkih društava i časopisa. Upravo ga hrvatska svijest bliska pravaškim idejama dovodi do zabrane djelovanja u Splitu. No, njegovo poslanje bilo je izvan granica koje postavljaju moćnici ovoga svijeta. Ostavio je neizbrisiv trag u odgoju sjemeništaraca, kao i mladeži koju je pratio u društvenom životu. Mnogobrojni objavljeni članci, rasprave i kritički osvrti, kao i društva i zaklade koje je osnovao i vodio, govore o bogatstvu duhovnog života don Ante.

Gosp. Milivoj Bratinčević, organizator svečanosti osobito je naglasio bogatu duhovnu baštinu koju je živio don Ante. Mještani Kaštel Sućurca s ponosom su mu dodijelili bistu u centru mjesta, na rivi, nedaleko od rodne kuće. Bista je postavljena uz bistu još jednog domoljuba i mučenika, fra Bernardina Sokola. Bistu je izradio akademski kipar Kažimir Hraste. Također je gosp. Bratinčević pozdravio sestre Lovretske zajednice kojoj je pripadala s. Asumpta Alfirević. Ovogodišnja pandemija ograničila je prisutnost naših sestara na najmanji broj. Svečanost su pratili mediji, a tiskan je i letak s kratkim životopisom don Ante Alfirevića.

s. Lidija Bernardica Matijević