Školske sestre franjevke

Opet smo zajedno

U godini proslave 100. obljetnice osnutka Provincije Presvetog Srca Isusova Školskih sestara franjevaka u Splitu organiziran je treći međuprovincijski susret za odgojitelje i djelatnike zaposlene u predškolskim ustanovama kojima su osnivači Školske sestre franjevke Splitske, Mostarske i Sarajevske provincije. U želji da budemo sudionice ovog visokog jubileja okupile smo se 20. i 21. svibnja 2023. u samostanu Školskih sestara franjevaka na Lovretu odakle je i sve počelo davne 1922. godine. Nas trinaest odgojiteljica predškolskih ustanova iz Zagreba, Zadra i Kaštel Lukšića, uz tri sestre drugih redovničkih zajednica s radošću smo pratile program kojeg su pripremile članice Sekcije za predškolski odgoj u suradnji s provincijskom predstojnicom s. Lidijom Bernardicom Matijević.

Nakon jutarnje okrijepe, u subotu 20. svibnja, uputile smo se prema antičkoj Saloni,  zanimljivom povijesnom lokalitetu koji je smješten sjeverno od grada Splita, u današnjem gradu Solinu. Oduševili smo se kamenim ostacima antičkog grada Salone koji je bio metropola rimske provincije Dalmacije. Uz povoljan zemljopisni položaj na sredini istočne jadranske obale stvorili su se uvjeti za brz i nesmetan razvoj grada Salone, današnjeg Solina i okolnih mjesta koja su nas oduševila svojom ljepotom, a posebno vegetacijom koja se u ovo doba godine očitovala u svojoj punoj ljepoti. Iz Solina smo se zaputile natrag prema Lovretu gdje smo zajedno s fra Kristijanom Stipanovićem, župnikom Župe Gospe od zdravlja promišljale o prevažnoj ulozi vjerskog odgoja djece rane i predškolske dobi. Prije predavanja provincijska predstojnica s. Lidija Bernardica Matijević je, uz pozdravnu riječ dobrodošlice, u kratkim crtama opisala povijesni hod i nastanak Provincije.  Uslijedila je potom zajednička molitva i objed u samostanskoj dvorani, mjestu održavanja najvažnijih susreta i događaja iz života Provincije.  Naravno, trebalo je prošetati i splitskom rivom koja uvijek ima što za reć’. Obilazeći znamenitosti  grada Splita  ponijele smo dašak  Dalmacije kao i posebno iskustvo boravka u samostanu.

U nedjelju, 21. svibnja s radošću smo sudjelovale u molitvi časoslova i svečanom euharistijskom slavlju zajedno sa sestrama u samostanskoj kapeli za koje je jedna od djelatnica izjavila da se slušajući pjevanje sestara osjećala kao da je u raju. Iza svete mise, doručka i riječi zahvale uputile smo se u Svetište Gospe Sinjske u Sinj.  Župnik Župe Gospe Sinjske, fra Antonio Mravak vratio nas je u prošlost i slavnu pobjedu nad Turcima u Sinju davne 1715. godine. Pobjeda je izvojevana uz pomoć Majke od milosti koja nas je svojim milim pogledom  ispratila u naše nove životne pobjede i uspjehe. Posjetili smo i Muzej Sinjske alke gdje posebnu atrakciju predstavlja prikaz poznate alkarske povorke u prirodnoj veličini. Pri povratku u Zagreb obišli smo i jedinstveni križni put u prirodi postavljen iznad magistralne ceste u Posedarju.

Pod geslom ove visoke obljetnice Nositeljice nade u svijetu,  prepune dojmova i zahvalne Bogu za toliko darovanih milosti, oslonjene na Gospodina nastavljamo nositi nadu povjerenom djetetu, roditelju, Crkvi i narodu.

                                                                                                           Odgojiteljica Magdalena I.