Školske sestre franjevke

Odgoj za osobno i zajedničko razlučivanje Božje volje u redovničkoj zajednici

 

Povjerenstvo za početnu formaciju redovnika i redovnica Hrvatske redovničke konferencije organiziralo je u Duhovnom centru Kćeri Božje ljubavi u Zagrebu 52. Vijećanje redovničkih odgojitelja. Vijećanje se održalo od 7. do 9. ožujka 2024. na temu Odgoj za osobno i zajedničko razlučivanje Božje volje u redovničkoj zajednici.

Susret je započeo zajedničkom Večernjom molitvom, a potom je nazočne pozdravio potpredsjednik Hrvatske redovničke konferencije fra Miljenko Hontić, OFMConv. Nakon fra Miljenkovog pozdravnog govora, u ime organizatora susreta sudionicima se obratila s. Marta Vunak, SMI.

Animatori susreta bili su o. Tvrtko Barun, DI i s. Stjepanka Stanić, MVZ, a sudjelovali su odgojiteljice i odgojitelji iz različitih redovničkih zajednica i različitih područja početne formacije.

O. Tvrtko je temi pristupio ignacijanski, govoreći o razlučivanju Božje volje prema sv. Ignaciju Lojolskom. Kazao je kako je važno uočiti unutarnje pokrete u nama koji nam pomažu prepoznati Božji govor nama. Istakao je dvije vrste unutarnjih pokreta: duhovna konzolacija / utjeha i duhovna dezolacija / suhoća. U suhoći se treba vježbati u strpljivosti da će to stanje proći i vjerovati da je Bog prisutan, a u utjesi se treba vježbati u poniznosti. Naglasio je kako je važno uvijek se pitati gdje je Bog i što On želi da ja želim, kako bismo u svakoj situaciji mogli razlučiti što je Božja volja za mene / nas.

Sudionici su svoja mišljenja i iskustva mogli razmijeniti u radionici uz poticajno pitanje: Kako primijeniti zajedničko razlučivanje? 1. U mojoj službi odgojitelja/ice? 2. U mojoj provinciji / zajednici?

S. Stjepanka je zadanoj temi pristupila na temelju Svetog pisma, neiscrpnog izvora odgovora o volji Božjoj i mjesta susreta s Božjom voljom. Osvijestila je kako nam Sveto pismo govori da je Bog svoju volju otkrio po Isusu Kristu, a Isus nam je dao primjer poslušnosti volji Očevoj: Isus ne vrši svoju, nego volju onoga koji ga posla. Naglasila je da razlučivanje mora biti evanđeosko, jer samo u svjetlu vjere i u razmatranju Božje riječi moguće je uvijek i posvuda prepoznati Boga tražeći njegovu volju u svakom događaju. Treba uvijek Duha pitati što Isus očekuje od mene jer, kao što kaže papa Benedikt XVI, Duh je taj koji daje mudrost za raspoznavanje pravog puta i hrabrost da ga slijedimo.

Trodnevni susret je završio euharistijskim slavljem koje je predvodio o. Tvrtko. Sudionicima je zaželio da iz dana u dan raste njihova čežnja za Gospodinom kako bi uvijek mogli razabirati što je volja Božja, što je dobro, Bogu milo, savršeno. (Rim 12,2)

 

s. Luca Petrović