Školske sestre franjevke

Od ljepote prirode do ljepote susreta

Već više generacija postulantkinja i novakinja u Bukavuu, u DR Kongu izrađuje razglednice s motivima ljepota prirode da bi od prihoda prodaje, ovisno o mogućnostima, kupile hranu i druge potrepštine za najsiromašnije članove svoje Župe. Naime, u Župi već odavno postoji nekoliko kuća za smještaj starih i siromašnih osoba o kojima skrbi župni Caritas. I ovih božićnih blagdana smo uspjele kupiti nešto riže i pripremiti “benye”, naše fritule. U subotu, 7. siječnja posjetile smo 25 korisnika smještenih u dvije kuće koje se nalaze na periferiji  naše Župe. Kad smo došli, poslije pozdrava i predstavljanja zajedno smo se pomolili, pjevali Božićne pjesme i izmijenili neke novosti. Neki od korisnika su teško bolesni, a ima i siromašnih obitelji s malom djecom.

U svojoj radosti da nas mogu dočekati kao gošće bili su jako gostoljubivi i tražili za nas male sjedalice koje se u tom siromaštvu teško nalaze. Bili su presretni što smo sišle u njihovu četvrt i bile njihove gošće i iskreno zahvalni za ono malo hrane što smo im podijelile. I za nas je ovaj susret bio poseban. Obogatile smo se slušajući njihove životne priče i otkrivajući njihovu mudrost. Iako žive u malim sobicama i dijele zajedno istu kuću i dvorište, osjeća se solidarnost među njima. Pouka je to za sve nas.

Bog prebiva u malenima i neznatnima. Tako se u radosti ovog jednostavnog susreta mogla osjetiti živa prisutnost Njegove ljubavi među nama.

s. Ghislaine Borhere, novakinja