Školske sestre franjevke

Oče naš, koji jesi na nebesima

Dana 26. ožujka u našem centru za obuku krojenja i šivanja te dopunske osnovno školske nastave Cinyabuguma organizirali smo korizmenu duhovnu obnovu za učenike i nastavnike. Obnova je bila predviđena za naprednije polaznike obuke krojenja i šivanja te finaliste dopunske škole – sveukupno njih 84. Zajedno s nastavnicima taj smo dan proveli u samostanu braće franjevaca u Nyantendeu, nedaleko od grada Bukavua. Za odlazak smo iznajmili četiri mini-busa. Prije polaska u našem Centru pomolili smo se za sretan put. I učenici i nastavnici su bili ponosni zbog susreta koji ih čeka.

U samostanu franjevaca nas je dočekao duhovnik fra Gervais Biringanine. On nam je predstavio temu Oče naš koji jesi na nebesima. U svom izlaganju je naglasio važnost molitve u životu svakog kršćanina. Time što smo stvoreni na sliku Božju poznajemo Boga a ljubimo ga ljubeći našu braću i sestre. Sam Isus nas je naučio ovu molitvu i pokazao nam da se njome ujedinjujemo s našim nebeskim Ocem. Ono što najčešće ometa dobru molitvu i sabranost jesu naša oholost, sebičnost, nervoza, neiskrenost, želja za uspjehom i novcem.

Među našim učenicima većina su katolici, ali ima i protestanata a odnedavna i jedna djevojka islamske vjeroispovijesti. Zanimljivo, svi su s velikim interesom pratili izlaganje. Poslije predavanja bila je mogućnost pristupiti sakramentu pomirenja te euharistijskom slavlju.

Poslije svete mise imali smo okrepu – piknik – te mogućnost upoznavanja mjesta. Posjetili smo bolnicu, župnu crkvu, školu… Mnogima je ovo prvi posjet Nyantendeu.

Zahvalni smo dragom Bogu za bogato iskustvo toga dana. Radosni i spokojni vratili smo se svojim kućama. Nadamo se da će nam duhovno iskustvo pomoći doživjeti radost Uskrsa te učenike ohrabriti za stvaranje bolje budućnosti.

s. Gisèle Cirhuza Baciyunjuze, nastavnica u Centru