Školske sestre franjevke

Obratite se jer kraljevstvo Božje je blizu

Naše sestre organizirale su 19. prosinca božićnu duhovnu obnovu za polaznike Domaćinske škole „Cinyabuguma“ u Bukavuu.  Duhovnu obnovu pod naslovom  „Obratite se jer kraljevstvo Božje je blizu“ (usp. Mt 3, 1-2) predvodila je gospođa Marie Claire iz molitvene zajednice „Emmanuel“ uz suradnju sa s. Victorine Nzigire Balibuno, nastavnicom u Školi.

Lijepo je bilo vidjeti naše učenike koji su pješačili dvadesetak minuta od naše Škole do mjesta duhovne obnove u prostor samostana otaca ksaverijanaca, lijepo mjesto uz jezero Kivu. Duhovno sabiranje započeli smo kratkom molitvom i pjesmom u čast Blažene Djevice Marije. Poslije izlaganja i pojašnjenja kako živjeti došašće i pripremiti se za slavlje Božića, učenici su imali prigodu postavljati pitanja i izabrati neku od osobnih odluka kako bi se što bolje pripremili za slavlje rođenja Isusova. Iskazivali su želju da njihovo srce bude Betlehem u kojem se treba roditi Isus. Poslije izlaganja molili smo krunicu i produbili shvaćanje događaja Božića. Za to vrijeme lijepi broj učenika je pristupio sakramentu ispovijedi. Na našu veliku radost mnogo djece protestanata prišlo je svećenicima i razgovaralo s njima. Na raspolaganju su im bila dva svećenika ksaverijanca; otac Antonio i otac Franco koji su rado i s velikom uslužnošću prihvatili saslušati svakoga od njih. Slijedilo je euharistijsko slavlje koje su, svojim skladnim pjevanjem, animirali učenici uz pratnju s. Bernadette Nsimire Rubenga. U svojoj propovijedi svećenik Antonio nas je podsjetio da je svako dijete dar Božji i radost u obitelji. Kako bi nam iskazao svoju veliku ljubav Bog je poslao svog Sina. U rođenju Emanuela mi susrećemo Božju ljubav za svakog od nas. No, da bismo mogli prihvatit tu ljubav, potrebno je odreći se oholosti i imati jednostavno i ponizno srce djeteta.

Našu duhovnu obnovu zaključili  smo malom zakuskom koju nam je je naša zajednica u Ngubi pripremila. Svatko je dobio kruh i sok. S. Francoise Balibuno Ciza, odgovorna u školi „Cinyabuguma,“ je zahvalila svima na lijepoj suradnji, a posebno gospođi Marie Claire i ocu  Antoniu. S radošću u srcima vratili smo se našim kućama.

s. Victorine Nzigire Balibuno, juniorka