Školske sestre franjevke

Obilježavanje Dana bolesnika na Lovretu

 

 

Prigodom Dana bolesnika, na blagdan Gospe Lurdske, 11. veljače 2024. u organizaciji Sekcije za medicinsku i socijalnu službu provincijskog Vijeća za apostolat na Lovretu je upriličen duhovno-edukacijski susret za sestre naše i ostalih redovničkih zajednica s područja Splita. U središtu duhovnog razmatranja koje je održao dr. sc. Šimun Bilokapić bila je prispodoba o milosrdnom Samarijancu kao model kršćanskog odnosa prema bolesnicima. Govoreći o važnosti ispravnog poimanja zdravlja fra Šimun je naglasio kako je važno liječiti cjelovito. Nije dovoljno samo liječiti tijelo nego bolesnima naglasiti hijerarhiju ozdravljenja prisutnu u evanđelju. Kad ozdravlja, Krist ozdravlja cijelog čovjeka smjerajući prvenstveno na dušu, istaknuo je. Osim toga, Isus ne ozdravlja da bi ikoga zadivio niti sam sebe uzdigao nego se nakon izliječenja povlači u osamu kako bi zahvalio Ocu.

Osvrćući se na sadašnji trenutak naglasio je da unatoč dosezima medicine i tehnike moderni čovjek ostaje nemoćan pred pitanjem bolesti i smrti. Kako bi nadvladao tu nemoć umjesto Stvoritelju često se okreće alternativnim oblicima liječenja: okultizmu i magiji. Nasuprot samoprozvanim iscjeliteljima ovog svijeta koji čovjeka ostavljaju praznim stoji Krist koji vidi i sažali se, liječi i vraća čovjeka u zajedništvo s Bogom, ozdravljajući cijelo njegovo biće.

Na kraju izlaganja fra Šimun nas je potaknuo na promišljanje o našem konkretnom djelovanju. Kako mi danas možemo sebe učiniti bližnjima kao što je to činila Crkva tijekom svoje povijesti gradeći lazarete, prihvatilišta i brinući o najtežnim bolesnicima? Kako odgovaramo na Isusov poziv i koga zapravo smatramo svojim bližnjim? Je li i neprijatelj moj bližnji? Bližnji se postaje djelima, a ne samo riječima, ulažući sebe za dobro drugih, zaključio je fra Šimun.

Uslijedilo je izlaganje na temu Šećerna bolest kojeg je održala mag. med. techn. Marija Bandić. Pojasnila nam je uzroke nastanka, narav i tipove šećerne bolesti koja predstavlja veliki zdravstveni problem na svjetskoj razini te se još naziva i tihim ubojicom. Posvijestila nam je važnost prevencije dijabetesa zdravim načinom života te naglasila kako je pravovremena dijagnoza i kontrola ključna za uspješno liječenje ove bolesti koja može dovesti do brojnih zdravstvenih komplikacija pa i same smrti. Upoznala nas je s najčešćim simptomima,  načinima (samo)kontrole razine šećera u krvi te parametrima koji upozoravaju na prisustvo bolesti kao i o suvremenim načinima liječenja dijabetesa. Općenito, ono što nam za tjelesno kao i za duhovno zdravlje može biti od velike pomoći življenje je kreposti umjerenosti, zaključila je mag. med. techn. Marija Bandić.

Nakon izlaganja nazočne sestre imale su prigodu kontrolirati razinu šećera u krvi, izmjeriti vrijednosti krvnog tlaka te dobiti pokoji vrijedni savjet za očuvanje tjelesnog zdravlja. Vjerujem da nam je svima ovaj susret posvijestio važnost brige i odgovornosti kako za vlastito tako i za zdravlje i dobro naših bližnjih.

s. Dragica Karlić