Školske sestre franjevke

Naše iskustvo života u provincijskom sjedištu

Drage sestre, mir i dobro!

S velikim zadovoljstvom dijelim s vama što osjećam u sebi nakon četiri mjeseca života u našem provincijskom sjedištu. Zapravo, došle smo na Lovret kako bismo bolje upoznale Provinciju, učile hrvatski jezik i dijelile iskustvo življenja redovničkog života u različitosti kultura. Također, imale smo radost sudjelovanja, po prvi put, u slavlju Provincijskog kapitula od 21. do 26. veljače 2022. godine. Rad i odluke Kapitula su nas ohrabrile u našem životu u Misiji. Mi, s. Françoise i s. Emilienne, smo spremne za povratak u našu zajednicu u DR Kongu, a s. Theresita i s. Gisèle ostaju na Lovretu za učenje hrvatskog jezika i pohađanje studija teologije.

Drage sestre, doista smo vam zahvalne za iskustvo zajedničkog života. Puno hvala za sve i neka vas Bog blagoslovi! Tijekom proteklog vremena učile smo čitati, pisati i razgovarati hrvatski. Na završetku tečaja hrvatskog jezika položila sam ispit i dobila diplomu za uspješno završeni drugi nivo učenja, a s. Theresita i s. Gisèle za prvi. Doista, razumijem već dosta, znam čitati i pisati, ali manje razgovaram. Svjesna sam da mi razgovarati hrvatski još ide teško, i vi ste to primijetile. Obećavam da ću se truditi prakticirajući naučeno. Malo po malo, nadam se da će ići.

Aktivno smo sudjelovale u duhovnom životu zajednice, svako jutro na slavlju euharistije, svakodnevnoj zajedničkoj molitvi, mjesečnim duhovnim obnovama, u vidu hranjenja naše vjere i ustrajnosti u redovničkom životu. Iako nismo sve razumjele, u vjeri, nadi i ljubavi bile smo prisutne u svemu. Imale smo mogućnost dijeliti radosti kao slavlje svetkovine Krista Kralja, radost Božića i Nove 2022. godine. Ali na naše čuđenje, pucnjava u gradu koja je odražavala radost Božića, a pljusak pucnjave povodom Nove godine, nas je podsjećalo na rat, na napad i nesigurnost te krađu našeg prirodnog bogatstva.

Živjele smo radost zajedništva slavljenjem imendana i rođendana sestara, ali i teških trenutaka prigodom smrti s. Edite i s. Virgine.

Iskusile smo hladnoću zime i naučile razlikovati dvije vrste vjetra, juga i bure. Bura donosi puno studeni. U svemu smo iskusile da je Božja ljubav jača od ljudske i da je sve moguće onome koji Mu vjeruje i Njemu se utječe.

Posjetile smo naše sestre u drugim zajednicama, kao u Trpnju, Sinju, Kninu i dvjema u Splitu. Posebno smo bile radosne što smo susrele naše sestre Mirjam i Ivku, a iskustvo branja mandarina u sestrinskom polju u Trpnju nas je silno obradovalo.

Preporučamo se u vaše molitve i obećavamo vam naše. Iskreno molimo oproštenje za sve što nije bilo dobro. Naše iskreno hvala svim sestrama, a posebno s. Andrei i njenom vijeću za iskazano povjerenje, ukazanu nam pomoć u svakom pogledu, kako u duhovnom tako i u moralnom i materijalnom. Veliko hvala našoj zajednici na Lovretu, na njihovu srdačnu dočeku, strpljenju i ispravljanju hrvatskog jezika. Ljubav je jača nego naše slabosti. Nadamo se da će i nova Provincijska uprava imati jednako strpljenja i razumijevanja za nas.

Neka vam Gospodin stostruko vrati. Još jednom hvala puno za sve i doviđenja.

s. Emilienne Nankafu