Školske sestre franjevke

Molitveno bdijenje za duhovna zvanja u Zadru

Ususret Nedjelji Dobrog Pastira, u četvrtak 18. travnja 2024., u katedrali sv. Stošije u Zadru održano je bdijenje za duhovna zvanja na kojem su sudjelovale i naše sestre moleći i svjedočeći o iskustvu vlastitog poziva.

Molitveno bdijenje predvodio je povjerenik za zvanja Zadarske nadbiskupije don Ante Dražina. Tijekom Službe Riječi, nagovor je održao don Marko Majić Mazul, župni vikar u zadarskoj Župi Gospe Loretske, član nadbiskupijskog Povjerenstva za duhovna zvanja i ministrante koje je organiziralo susret.

Don Marko je podsjetio da papa Franjo u Poruci za 61. Svjetski dan molitve za zvanja mlade potiče na hrabrost. „Važno je da su mladi hrabri, jer Gospodin je uz nas, Gospodin je s nama. On je naša garancija, sigurnost. Da bismo živjeli odvažno, u hrabrosti, bez straha, životvorno, za Gospodina, ne smijemo biti ravnodušni. Jer Gospodin nas poziva na nešto jako veliko. Poziva nas na nešto veliko, jer je naš Gospodin velik, ogroman. Stvorio je cijeli svemir i duše za vječnost, a vječnost zadire u nadnaravno, iznad svemira. Je li takav Bog želi od nas nešto malo, jadno, nebitno? Gospodin nas poziva u visine. On je dobri pastir koji svoj život, ne nešto – nego život svoj – polaže za svoje ovce, za svakoga od nas. Veliki Bog želi nešto veliko za nas“, poručio je.

„Svi su pozvani na nešto: na brak, duhovni poziv, posvećeni laički samački život. No, postoji poziv prije toga, za sve nas, kako bi se što bolje ostvario i taj drugi, životni poziv – a to je poziv na svetost. Svetost nije nedostižna, nisu je živjeli samo sveci. Dostižna je kad se otvorimo Bogu. Bog nas osposobljava, ako mu se približujemo, ako to želimo. Svetost je riječ za jako velik i dobar odnos s Gospodinom“, istaknuo je don Marko, upozorivši da svetost nije naučena, neki moralni, psihološki perfekcionizam, da je osoba dobra, poštuje neka pravila.

Tijekom susreta, o pozivu su svjedočile tri redovnice: s. Biljana Kostić, klanjateljica Krvi Kristove i dvije redovnice rodom iz Konga, školske sestre franjevke Krista Kralja koje studiraju na KBF-u u Splitu. S. Terezita rođena je u katoličkoj obitelji s osmero djece. Roditelji su ih odgajali u kršćanskoj vjeri i pazili su da žive moralno. U njezinoj srednjoj školi predavale su franjevke koje su djelovale u župi. Svidio joj se njihov način rada s ljudima te se na kraju srednje škole odlučila pridružiti njihovoj Družbi. „Hvala Bogu, do danas, ja sam jedna od njih, iako još uvijek tražim Božju volju za svoj život. Čestitam onima koji su već uvjereni na putu kojeg su odabrali. Želim ohrabriti braću i sestre koji se još traže. Neka im sâm Gospodin pokaže dobar i pravi put koji vodi do Njega“, rekla je s. Terezita.

S. Gisele je kao djevojčica željela postati redovnica jer je u svojoj župi vidjela časne sestre i poželjela je biti kao one. Po završetku osnovne škole, počela je upoznavati mlade koji su htjeli biti svećenici i redovnice. O franjevkama je čitala u knjizi o njihovom djelovanju koja se nalazi u župama u biskupiji Bukavu u Kongu. Kad je diplomirala, 2014. otišla je u samostan, a prve zavjete položila je 2019. godine. „Pomoglo mi je i još uvijek mi pomažu molitva, čitanje Riječi Božje, život u zajednici i slušanje. Volim sestre franjevke Krista Kralja jer su jednostavne i ponizne. Biti s Bogom znači vjerovati, doživljavati Boga u svakodnevnom životu. Također, to znači i dopustiti da vas prate drugi ljudi. Euharistija je izvor i snaga naših zajednica koje izgrađuje i čini da svakim danom rastu. Redovnički život je usredotočen na ljubav i slobodan je izbor. Dobro došli u samostan, ako želite doći kod nas“, poručila je s. Gisele.

Povjerenik Dražina je rekao da Bog djeluje u životima drugih te da putovima po kojima je Bog neke vodio, može i druge potaknuti da i oni krenu za njim. Potaknuo je da se u klanjanju pred Presvetim stupi u kontakt i odnos s Gospodinom u osobnoj molitvi, da se moli za one koji već jesu u pozivu, koji o tome razmišljaju, da svatko nađe svoj put.

Euharistijsko klanjanje predvodio je don Luka Šustić, član Povjerenstva za duhovna zvanja Zadarske nadbiskupije, župnik u Slivnici i Islamu Latinskom. Potaknuvši na molitvu za čvrstu predanost i nepokolebljivu vjeru, u zahvalnosti za sve darove i ljubav, molilo se za hrabrost, da oni koje Bog poziva poput apostola slijede poziv Isusa, napuštajući navezanost na svijet, kako bi postali ribari ljudi za Božje kraljevstvo. Taj poziv potiče promjenu u srcima drugih, a slijediti Isusa znači kretati se i prema dubinama vlastitih duša.

„Bio je to poziv na hrabrost, vjeru i predanost. Isusovi učenici postali su svjesni da su dio nečega većeg od sebe. Gospodine, molimo te, daj nam hrabrosti da poput Šimuna, Andrije, Jakova i Ivana ostavimo iza sebe sigurnost prošlosti i krenemo prema novim obalama koje si ti pripremio za nas. Neka tvoja ljubav bude vodilja naših koraka. Neka tvoja mudrost osvjetljava naš put. Neka nas tvoja prisutnost prati u svakom trenutku našeg života. Molimo te, osnaži nas kako bismo bili sredstvo tvoje ljubavi i milosti“, molilo se tijekom klanjanja pred Presvetim. Na susretu je sudjelovao i zadarski nadbiskup Milan Zgrablić, a pjevanje su predvodili mladi iz župa Zadarske nadbiskupije.

preuzeto s ika.hkm.hr