Školske sestre franjevke

Korizmena duhovna obnova na Lovretu

U poslijepodnevnim satima 11. ožujka u samostanu na Lovretu održana je korizmena duhovna obnova za mlade na temu Obrati se i vjeruj evanđelju. Prvi dio susreta se održao u samostanskoj kapeli gdje je bilo klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, a nakon toga je slavljena sveta misa koju je predvodio don Antun Mate Antunović, pomoćnik za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije. Na duhovnoj obnovi je sudjelovalo četrdeset šest sudionika koji su imali i priliku za sv. ispovijed kojoj su mnogi rado i pristupili. Drugi dio obnove se sastojao od kateheze, radionice i svjedočanstva.

Kako su doživjele duhovnu obnovu najbolje će opisati same sudionice Lucija Banović i Anamarija Kujundžić: Za početak, za duhovnu obnovu smo saznale preko sestre Marije koja nas je pozvala preko naše framaške grupe, a između ostalih odazvale smo se ja i moja prijateljica Anamarija. Duhovna obnova je bila jednodnevna, a sadržaji su bili jako poučni i svaki nas je približavao Bogu. Kada smo napunili Crkvu, započeli smo s klanjanjem i u to vrijeme je bila prilika za ispovijed kako bi dostojno slavili svetu misu koja je uslijedila nakon klanjanja. Kada je završila misa predvođena don Antunom Matom Antunovićem, otišli smo u obližnju dvoranu. Nakon kraće pauze i okrijepe, svi smo stali u krug i igrali smo igru upoznavanja. Zaključak igre je da smo svi jednako bitni i potrebni jedni drugima. Potom smo zauzeli svoja mjesta te je počela kateheza na temu: ,,Obrati se i vjeruj evanđelju ” koju je iznijela naša sestra Marija. Kateheza je bila jako poučna i zanimljiva, govorila je kako obraćenje nije namijenjeno samo velikim grešnicima nego svim članovima Crkve. U svrhu toga s. Marija je s još dvoje sudionika izvela skeč o farizeju i cariniku kako bi nam približila stav pokajanja koji je jako bitan za obraćenje. Nakon zanimljive kateheze, uslijedio je prvi zadatak za nas; razmisliti o tome koji dio mene treba obraćenje te to zapisati na križ kojeg smo dobili. Na križ smo zapisivali kako bi sebi posvijestili da nam na putu obraćenja pomaže Isus koji je sve naše grijehe otkupio na križu. Nakon toga uslijedio je rad po grupama gdje smo se međusobno upoznali, dijelili iskustva te razmišljali o svecima koji su doživjeli obraćenje.

Nakon radionice, uslijedilo je svjedočanstvo gospodina Borisa Bašića koje nas je oduševilo jer nam je govorio kako je Bog u njegovom životu moćan jer je doživio obraćenje. Tako nas je potakao da nikada nikoga ne otpisujemo nego da se molimo za one koji idu krivom stazom jer Bog može sve ispraviti.  Vjerujem da nas je to sve istinski dotaklo i još samo više učvrstilo i produbilo našu vjeru.

Poslije smo ostali u druženju i slavljenju Boga kroz pjesmu. Zahvalne smo Bogu i sestri Mariji što smo imale priliku sudjelovati u ovoj duhovnoj obnovi i veselimo se idućima.

Zahvalna dragom Bogu za ovu duhovnu obnovu, za zajedništvo sa sestrama i za sve koji su došli, mogu posvjedočiti da je naš susret bio zaista milostan. Milost Božja se vidjela na ozarenim licima nakon ispovijedi, upijanju onog što sam govorila te iznošenja svojih iskustava. Rezultat toga su bila i njihovo pitanje: kada će biti sljedeća duhovna obnova? Zajedništvo s Bogom i zajedništvo s drugima, s onima koji traže Boga i kojima ga treba donositi je poslanje koje se ne smije propustiti, jer Bog nas osposobljava da djelujemo u Njegovo ime.

                                                                                                                      s. Marija Matanović