Školske sestre franjevke

Hvaljen budi, Gospodine moj!

 

Duhovne vježbe u Misiji DR Kongo za devet sestara i pet novakinja naše zajednice koje se pripremaju za polaganje prvih redovničkih zavjeta održane su od 12. do 21. srpnja u Luhwinji.

Po dolasku u samostan u Luhwinji,  sestre su nam priredile lijep i srdačan doček koji nas je odmah na početku duhovnih vježbi ohrabrio. Duhovne vježbe na temu Hvaljen budi Gospodine moj! predvodio je fra Jean Claude Carhondagwam, ofm. Putem duhovnih nagovora približio nam je načine na koje možemo slaviti Gospodina naglasivši kako to možemo činiti u svim situacijama našeg života. Osvrćući se na svetopisamske tekstove koji govore o slavljenju Gospodina analizirao je hvalospjev trojice dječaka u užarenoj peći iz Knjige proroka Danijela. Naglasio je kako ovaj hvalospjev nije nastao u radosnoj situaciji, već naprotiv u trenucima patnje koju su trojica dječaka trebali podnositi zbog svjedočanstva svoje vjere. Poticaj je to i nama da budemo vjerne našim kršćanskim i redovničkim obećanjima i imamo povjerenja u Boga, jer Njemu ništa nije nemoguće.

Drugi biblijski tekst koji nam je svećenik protumačio je hvalospjev Veliča Blažene Djevice Marije koji nalazimo u Lukinom evanđelju. Marija je bila mlada djevojka slična drugim djevojkama svoga vremena. Poslije riječi koje joj je uputio anđeo Marija mijenja svoje osobne planove, otvara se novome i, ne gledajući na sve poteškoće i probleme s kojima se kao neudana trudna djevojka trebala suočiti, prihvaća Božju volju riječima: Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi. U svom pohodu Elizabeti, ispunjena radošću, slavi Gospodina kličući svoj Veliča.  Marijin hvalospjev Veliča inspiriran svetopisamskim riječima potiče nas da i sami meditiramo riječ Božju i učinimo je svojom riječju,  hvaleći time Boga.

Naposljetku, kao velikog slavitelja Gospodina, voditelj nam je predstavio našeg svetog oca Franju.  On se u Hvalospjevu stvorenjima također nadahnjivao svetopisamskim riječima i osobnom dubokom meditacijom i kontemplacijom. Sv. Franjo je imao veliku osobnu ljubav prema Kristu i htio ga je u korak slijediti. Primjer sv. Franje koji u svakom stvorenju vidi brata i sestru poticaj nam je da se, kontemplirajući Božje stvaranje, inspiriramo promatrajući sve stvoreno i time slavimo Gospodina. Voditelj nas je također potaknuo da se preispitamo i započnemo obnovu u našem osobnom životu kako bismo uvidjeli sva dobročinstava kojima nas Bog obdaruje. Slijedeći primjere trojice dječaka koji slave Gospodina u užarenoj peći, Blažene Djevice Marije i svetoga Franje i sami bismo trebali slaviti Gospodina u svakoj situaciji našega života.  

Dane molitve i sabranosti zaključile smo u petak 21. srpnja euharistijskim slavljem tijekom kojeg su sestre obnovile svoje redovničke zavjete. Za vrijeme ovih duhovnih vježbi u molitvi i sabranosti uvelike nam je pomagala tišina i ljepota prirode koja nas je okruživala, a u svesrdnoj brizi sestara koju su skrbile za sve što nam je bilo potrebno osjetile smo sestrinsku ljubav.

Ovi su dani za nas novakinje bili izvrsno iskustvo koje nam je pomoglo da još jednom preispitamo našu želju i posvijestimo značenje redovničkih zavjeta koje ubrzo želimo prigrliti. Ponovno smo imale prigodu preispitati našu motivaciju za redovnički život, a  pouke koje smo dobile od svećenika bile su nam poticaj i ohrabrenje da cijelim svojim životom i u svim životnim situacijama slavimo i hvalimo Gospodina.

                                                           Vaše novakinje s.Jeanne d’Arc Asifiwe i s. Ghislaine Borhere