Školske sestre franjevke

Hodočašće u Karlovac i Krašić

U godini proslave 100. obljetnice osnutka naše Provincije organizirano je 8. listopada 2022. provincijsko hodočašće u Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovac i Krašić, rodno mjesto bl. Alojzija Stepinca. Na hodočašću je sudjelovalo šezdesetak sestara.

U svetište sv. Josipa stigle smo u jutarnjim satima. Skulptura „umornog putnika – hodočasnika“ koja se nalazi na ulazu u svetište podsjetila nas je na sve one koji dolaze po moćni zagovor ovog samozatajnog sveca. Svetu misu predvodio je rektor Svetišta mons. Antun Sente, a zbor sestara pod ravnanjem s. Mirje Tabak pjesmom je uzveličao slavlje. Nakon svete mise mons. Sente nas je upoznao s nastankom i životom Svetišta sv. Josipa te duhovnim plodovima onih koji u njega hodočaste. Brojni su vjernici svjedočili o moćnom zagovoru sv. Josipa jer su im molitve bile uslišane. Iako hodočasnici pristižu tijekom cijele godine najveći broj okupi se na samu svetkovinu sv. Josipa, 19. ožujka. Iza euharistijskog slavlja okrijepile smo se za zajedničkim stolom, a potom slobodno vrijeme koristile za molitvu i šetnju, a nekolicina sestara posjetila je stari grad Dubovac ponad Karlovca.

Kao naše slijedeće odredište posjetili smo Krašić. U crkvi Presvetog Trojstva posebno je upečatljiva slika bl. Alojzija s njegovim moćima pred kojima smo se zadržale u molitvi i razmatranju nakon što smo se prisjetili zadivljujućih detalja njegovog života. Obišle smo i obnovljeni Spomen-dom u kojem je blaženik boravio u kućnom pritvoru od 1951. do mučeničke smrti 1960 godine. U okolišu crkve i Spomen-doma izgrađene su postaje križnog puta i fontana s likom Milosrdnog Isusa što taj prostor čini molitvenim i veličanstvenim. Prije nego smo napustili Krašić, kao zajednica, izmolile smo molitvu za proglašenje bl. Alojzija Stepinca svetim.

Na povratku kući, nekolicina sestara je posjetila stari grad Ozalj i Zavičajni muzej u kojem se nalaze zbirke različitih vrsta oružja, fosili iz prapovijesti, crkveno-vjerski izlošci i djela poznate slikarice Slave Raškaj, rodom iz Ozlja.  

Zahvalne smo Bogu što nas je još jednom okupio u radosnom zajedništvu, posebno u našoj stotoj godini od osnutka Provincije. Vjerujemo da će Bog uslišiti naše molitve i nastaviti voditi našu Provinciju krijepeći nas u redovničkoj službi.

                                                                                                        s. Anđela Crnjac