Školske sestre franjevke

Hodočašće u Dubrovnik

Čovjekov duh, duša i um stalno teže prema uzvišenom, nadnaravnom, savršenom. Tako uzdignutog duha, čovjek je nadahnut i prosvijetljen za svakodnevno životno stvaralaštvo.

Upravo Dubrovnik, grad okružen dvokilometarskim zidinama, čuva stvaralačko bogatstvo pojedinaca koji su sebe ugradili u duhovno-kulturnu baštinu svog grada. U vrevi mnoštva posjetitelja u ovom jedinstvenom gradu, 15. i 16. listopada našlo se i nas sedamnaest hodočasnika iz Splita, članova udruge „Isus je put“. Obilazeći sakralne i kulturne spomenike  oplemenjivali smo svoj duh i dušu slijedeći božanski poticaj rasta u vjeri i ljubavi, miru i radosti.

Obogaćeni smo gostoprimstvom Školskih sestara franjevaka Srca Isusova koje žive i djeluju u naslijeđenom samostanu trećoredica sv. Franje u Sigurati iz 13. stoljeća. Uz svakodnevno djelovanje sestre čuvaju bogatu zbirku u kojoj se nalaze sakralni predmeti, slike i razni alati koji su služili trećoredicama u svakodnevnom radu i djelovanju u njihovoj dugoj povijesti.

Uz samostan se nalazi crkva Preobraženja Kristova iz 12. st. koja je dio zaštićene kulturne baštine Republike Hrvatske. U crkvi se nalazi kip Gesu Bambino, čuvar samostana, Dubrovnika i svih koji mu se iskrena srca obrate za pomoć. Božja providnost povjerila nam je na čuvanje i služenje ovo jedinstveno djelo duhovno-kulturne baštine u gradu Dubrovniku.

Posjetili smo i Muzej Domovinskog rata i prisjetili se hrvatskih branitelja kojima dugujemo zahvalu i poštovanje. Za očuvanje grada, njegove bogate baštine i slobode od 1991.-1995. godine njih 263 je darovalo svoje živote.

Svojim domovima vratili smo se osnaženi za dostojanstven život i odvažno stvaralačko djelovanje u vremenu u kojem živimo.

s. Darija Bota