Školske sestre franjevke

Duhovna obnova za polaznike Domaćinske škole

Pripremajući se za slavlje Božića, 13. prosinca, u duhovnom centru „Amani“ organizirana je cjelodnevna duhovna obnova za polaznike naše Domaćinske škole „Cinyabuguma“ u Bukavuu.

Bilo je jako lijepo vidjeti djecu u školskim uniformama kako, u pratnji nastavnika i sestara, idu prema tridesetak minuta hoda udaljenom duhovnom Centru s posterom zaštitnice Škole svete Elizabete Ugarske, privlačeći pažnju i simpatije prolaznika. Za djecu je dolazak u ovaj lijepi Centar bio pravo otkriće te su se, poštujući red i tišinu, ubrzo sabrali.  Naš ovogodišnji duhovnik Škole fra Dieudonné Kakule, franjevac iz Nyantendea kojeg su djeca već jako zavoljela, predvodio je duhovnu obnovu. U svom izlaganju uputio je djecu kako dobro živjeti došašće, navodeći što konkretno mogu promijeniti u svom životu kako bi se što bolje pripremili za slavlje Božića. Kako bi naša kršćanska ljubav rasla, potrebno je razvijati solidarnost i osjećaj za druge ljude, naglasio je. Djeca su bila jako pažljiva i sabrano su slušala i upijala  pouku. Naposljetku, fra Dieduone je istaknuo važnost ispovijedi, sakramenta Božjeg milosrđa i oproštenja. Poslije njegove pouke bila je i mogućnost za ispovijed za one koji su to željeli. Istovremeno smo zajedno molili i Gospinu krunicu. Uslijedilo je misno slavlje u velikoj kapeli Centra. Svećenik nas je ponovno potaknuo na obraćenje i povratak Bogu, pomoćniku u svim poteškoćama, ali i na rast u zahvalnosti Njemu.

Voditeljica Škole s. Françoise Balibuno Ciza zahvalila je svećeniku na brizi za duhovni rast djece, nastavnicima na njihovom požrtvovnom radu, a na poseban način zahvalila je i samoj djeci koja su pokazala dobru volju i želju za rastom u vjeri putem ove duhovne obnove.

Poslije misnog slavlja organizirana je mala zakuska i obilazak mjesta. Veliku su radost djeca pokazivala obilazeći ovaj lijepi prostor, obližnji park i jezero. Veliko i radosno otkriće za sve njih. Njihova radost ispunjala je i naša srca te smo bile ponosne na sve njih. Zajedno smo vratili pješice u našu Školu i zatim se razišli svojim kućama. Bogu smo zahvalne za ovaj dan koji je tako lijepo prošao, obogatio živote djece, ali i svih nas koji ih pratimo.

s. Edith Bwemere