Školske sestre franjevke

Djelatna briga za okoliš

U veljači ove godine održan je seminar trajnog odgoja za redovnice nadbiskupije Bukavu u DR Kongo, na temu apostolske pobudnice pape Franje o klimatskoj krizi Laudate Deum. Voditelj seminara don Justin Kunzi, pročelnik biskupijskog ureda Pravda i mir na poseban je način ukazao na katastrofalnu situaciju s obzirom na nečistoću ovoga velikoga grada. Pitanje Kakav svijet želimo ostaviti budućim naraštajima? potaknulo je sestre da učine nešto konkretno kako bi u građanima probudile svijest o nužnosti održavanja čistoće na ulicama. Odlučile su izići na glavnu ulicu i očistiti je! Gradski odbor za proslavu Međunarodnog dana žena u Bukavuu svesrdno je podržao njihovu namjeru.

Ova inicijativa svoje ostvarenje doživjela je 16. ožujka 2024. godine kada su redovnice i redovničke pripravnice, zajedno s drugim ženama gradskih župa Muhungu, Nguba i Ibanda, u velikom broju izišle na središnju gradsku ulicu s priborom za čišćenje kako bi barem donekle očistile grad. Uz darovanu vodu za piće, svim sudionicama inicijative gradonačelnik je stavio na raspolaganje i jedan kamion za odvoz smeća dok je drugi kamion osigurao nadbiskupijski Caritas. Prolaznici su bili jako iznenađeni i ganuti vidjevši sestre kako čiste ulicu, a neki su se i sami pridružili akciji čišćenja.

Redovnice su gradonačelniku uručile i Pismo – peticiju u kojem ga pozivaju da se odlučno založi za održavanje čistoće grada te se pobrine za postavljanje dovoljnog broja kanta za otpad i redoviti odvoz smeća.

Premda mala, ova inicijativa pokazala je vrijednost i odvažnost žena u zauzimanju za opće dobro. Primjer koji su redovnice i druge žene toga dana dale oživotvorio je izreku kongoanskoga naroda: Odgojiti jednu ženu je odgojiti jedan narod.

 

s. Victorine Nzigire