Školske sestre franjevke

Dan ulaska u novicijat

Blagdan sv. Klare, 11. kolovoza, za sve nas u Bukavu, a posebno za nas tri novakinje, bio je prepun radosti. Tijekom molitve Večernje u našoj zajednici u Ngubi upriličen je naš ulazak u novicijat.

Ovom danu prethodila je dvodnevna duhovna priprema koja nam je bila jako korisna. Prvog dana, 9 kolovoza, fra Gervais Biringanine nam je predstavio važnost vremena novicijata. Posebno je produbio i aktualizirao evanđelje o bogatom mladiću iz Markova evanđelja. Nakon bogatog izlaganja imale smo mogućnost pristupiti sakramentu ispovijedi. Drugi dan smo bile u duhovnom centru „Amani“ i posvetile se osobnoj molitvi. Kako bi naša molitva bila što bolje orijentirana, s. Samuela nam je predložila razmatranje o bogatom mladiću, zapravo o vlastitom životu, zadržavajući se na glagolima: idi, što imaš prodaj i daj siromasima, a onda dođi i slijedi me. Isto tako nas je uputila na razmatranje riječi molbe iz  Obrednika za ulazak u novicijat.

Tijekom molitve Večernje povjerenica s. Françoise Balibuno nam se obratila riječima i predstavila ciljeve i zahtjevnost novicijata. Kao znak pripadnosti našoj redovničkoj obitelji dala nam je znak Družbe. Povjerila nas je našoj odgajateljici s. Samueli.

Bile smo presretne. Dan je bio dobro pripremljen i odvijao se u molitvenom ozračju. Našu radost smo podijelile sa svim sestrama u Ngubi i sestrama koje su došle iz drugih naših zajednica. Isto tako s novim potulantkinjama koje su istog dana započele vrijeme postulature. Bogatstvo i radost franjevačke obitelji živjele smo i preko prisutnosti s. Chantal iz Družbe Pokornika sv. Franje iz Ruande. Ona zbog studija boravi u našoj zajednici u Ngubi. Navečer smo ugostili mladomisnika fra Cosmu, koji je sutradan, u našoj kapeli slavio misu.

Naša radost je velika i ne možemo a da ne hvalimo i slavimo Boga za milosti tog dana. On sam je dao da doživimo taj dan. Neka nas i dalje prati i daje nam zdravlje i snagu da ga možemo slaviti i služiti mu. Zahvaljujemo našoj odgajateljici s. Samueli koja nas je lijepo pripremila za taj dan. Unatoč mnogim obavezama, ona se srcem i dušom daje za naš odgoj, za naš ljudski i duhovni rast. Neka je prati Božji blagoslov i daje joj snagu da mu i dalje služi.

Upućujemo naše iskrene zahvale cijeloj našoj zajednici. Sve su se dale u pripremi našeg dana, omogućile su nam vrijeme za molitvu, sve za duhovnu i tjelesnu okrepu. Neka Bog blagoslovi svaku od njih za dobro naše zajednice.

Još je put dugačak pred nama… Preporučamo se u vaše molitve kako bismo otkrile sve što Bog želi od nas. Hvala svima!

s. Bernadette Nsimire, novakinja