Školske sestre franjevke

Božićni blagoslov u Sigurati

Zakoračili smo u novu 2023.  godinu u kojoj smo proslavili i svetkovinu  Bogorodice Marije,  koja nam je prije više od dvije tisuće godine rodila Spasitelja, Isusa. Ovo vrijeme, darovano i blagoslovljeno svima, odzvanja božićnom istinom da se je Bog na zemlji udomio. Dođoše i prođoše Tri sveta kralja koji su bili tražitelji  nečeg višeg – Svijetla istinitog,  Boga  koji će nam osvjetljivati put našeg zemaljskog hoda.

U subotu, 7. siječnja, u predvečerje uoči svetkovine  Krštenja Gospodinova  pripremale smo se za božićni blagoslov koji je  postao  tradicija u našoj sestrinskoj zajednici – Sigurati. Blagoslovom želimo povjeriti Bogu našu zajednicu kako bi ona služila Njegovom naumu, živjela u blagoslovu i bila blagoslov svima drugima.

Dok se sunce već polako bližilo svome zalasku, mi smo na ulazu naše kuće radosno  dočekale blagoslovitelja; župnika stolne crkve Velike Gospe, don Marina Lučića, u pratnji bogoslova Vladimira Karačića. Obred blagoslova započeo je u predivnom božićnom ambijentu u  starodrevnoj crkvi Preobraženja Gospodinova gdje je pred oltarom položeno Djetešce – Mali Isus (Bambin). Blagoslov je započeo pjesmom Radujte se narodi  te čitanjem Božje Riječi koja nam uvijek iznova ulijeva nadu u spasenje. Nakon izmoljenih molitava, uz kađenje tamjanom i škropljenjem svetom, blagoslovljenom vodom uputili smo se u raspjevanoj maloj procesiji prema samostanskim prostorijama. Naposljetku, kao i uvijek, sabrali smo se  na našoj divnoj  terasi s koje se pruža pogled na cijeli Grad. Vrijeme blagoslovljeno: nebo se ozarilo divnim bojama, a Grad nas je svojim svjetlima podsjetio na Betlehem.

Na kraju, kako je to i uobičajeno, zapjevali smo Svim na zemlji mir veselje dok je don Marin blagoslovio Grad i sve njegove stanovnike. Svoje druženje, u blagdanskom ozračju, nakon blagoslova nastavili smo u sestrinskom blagovalištu.

Ovo predivno, božićno vrijeme podsjetnik je svima nama da nas Gospodin uvijek iznova poziva da pratimo zvijezdu kroz naš život i uvijek idemo ususret Bogu koji se je ponizio da se mi spasimo.

 

                                                                               s. Marislava Samardžić