Školske sestre franjevke

Blagoslov oltara samostanske kapele u Kaštel Lukšiću

U četvrtak, 12. siječnja 2023. godine u našem samostanu u Kaštel Lukšiću, svečano je blagoslovljen oltar samostanske kapele. Euharistijsko slavlje i svečani obred blagoslova predvodio je, dopuštenjem splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše, don Marijo Buljević u zajedništvu sa sestrama među kojima je bila prisutna i provincijska predstojnica s. Lidija Bernardica Matijević.

Ovom svečanom činu prethodila je temeljita obnova samostanske  kapele posvećene sv. Maloj Tereziji tijekom koje su u obnovljeni prostor postavljeni novi liturgijski elementi; ambon, oltar, postolje za svetohranište te kip Blažene Djevice Marije.

Tijekom euharistijskog slavlja u prigodnoj homiliji don Marijo se osvrnuo na značaj oltara te veličinu i svetost Kristove žrtve koja se uvijek iznova događa na svetom stolu.  „Oltar nam je kao kruh, kao zrak, kao voda. On nas mijenja i pročišćava, oltar nikoga ne ostavlja sa strane, on liječi. Oltar nas svakodnevno vraća jedne drugima. Bez oltara kršćanski je život nezamisliv”- naglasio je don Mario.

Nakon homilije župnik je prema obredu blagoslovio ambon i oltar  na kojem je potom služena prva sveta misa. Po završetku euharistijskog slavlja uslijedio je blagoslov kuće i sestrinske zajednice, nakon čega je druženje nastavljeno u blagovaonici za sestrinskim stolom.

s. Lucija Bilokapić