Školske sestre franjevke

Biti kvasac koji preobražava svijet

Od 25. srpnja do 1. kolovoza deset naših sestara i nas tri novakinje koje se pripremamo za polaganje prvih redovničkih zavjeta imale smo duhovne vježbe u Luhwinji. Voditelj duhovnih vježbi na temu Biti kvasac koji preobražava svijet bio je fra Marie Pascal. U uvodu nam je istaknuo važnost duhovnih vježbi naglašavajući potrebu odmaka od svakodnevnog života te izdvajanja vremena za molitvu, tišinu i odmor. To je vrijeme pustinje u kojoj osluškujemo što nam to novog Bog govori u našem životu. Zajedno s voditeljem  izradili smo program  koji nam je pomogao organizirati vrijeme za molitvu, pouke i odmor. Zakoračile smo u ozračje molitve preko parabole o kraljevstvu Božjem kao kvascu (Mt 13,33).

Voditelj nam je pojasnio ulogu i karakteristike kvasca u pripremi kruha preko šest glagola: ukvasati, skriti se (biti nevidljiv), biti neznatan, razići se, izgubiti se u darivanju i preobraziti. Na zanimljiv način nam je objasnio ove karakteristike kvasca prenijevši ih na naš redovnički život u službi izgradnje kraljevstva Božjeg.

Sliku iz parabole žene koja je uzela kvasac i zamijesila ga u tri mjere brašna svećenik nam je približio objašnjavajući važnost rada putem kojeg smo pozvane preobražavati svijet. Govorio nam je i o načinu služenja po primjeru sv. Pavla, sv. Franje i svete Klare. Za sv. Franju je moći raditi i služiti od Boga darovana milost koju je potrebno ugraditi u služenje braći i sestrama, u svemu pazeći da se ne ugasi zdrav molitveni duh. Radeći mi dajemo dobar primjer i drugima, borimo se protiv lijenosti koja je izvor svih mana i osiguravamo sebi sredstva za život. Ali potrebno je biti oprezan i izbjegavati posao koji nije pošten ili ne priliči nama redovnicima. Sv. Pavao nas potiče na rad jer rad nas čini solidarnijim s drugim ljudima, oplemenjuje nas i ublažava siromaštvo.

Na kraju smo sve bile zadovoljne našim duhovnim vježbama koje su zbilja bile franjevačke. Svako izlaganje je bilo popraćeno molitvama i obogaćeno poticajima sv. Franje. Imale smo prigodu sakramenta ispovijedi i posljednji dan tijekom svete mise sestre su pobožno obnovile svoje redovničke zavjete.

Hvala sestrama i zajednici na ovoj mogućnosti duhovnog rasta i obnove koja nam je poslužila kao izvrsna priprema za naše posvećenje  po redovničkim zavjetima.

                                                                       s. Bernadette Nsimire Rubenga, novakinja