Školske sestre franjevke

Adventska duhovna obnova na Lovretu

U poslijepodnevnim satima 11. prosinca u samostanu na Lovretu održana je Adventska duhovna obnova pod nazivom Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze. Duhovnu obnovu je vodila s. Marija Matanović, a sadržavala je molitveni dio programa te nagovor i radionicu.

Molitveni dio susreta se održao u kapelici sestara, a započeo je s klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, nakon čega je uslijedila sv. misa koju je predvodio don Antun Mate Antunović, pomoćnik studentskog kapelana za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije. Za vrijeme klanjanja je bila prigoda za sv. ispovijed koju su sudionici duhovne obnove rado iskoristili, jer ova duhovna obnova je svojevrsna priprava za rođenje Gospodinovo. A najbolja je priprava imati čisto srce u kojem će se onda moći nastaniti mali Isus.

Radni dio programa se sastojao od nagovora u kojem sam pokušala protumačiti što je to zapravo advent, počevši od samog značenja te riječi. Protumačila sam kako nas liturgijska čitanja do 16. prosinca potiču na pripravu za drugi Kristov dolazak, a od 17. prosinca za Božić. Bez priprave za Božić nećemo biti spremni niti onda kada Krist dođe u slavi. Stoga se vrijeme adventa ne smije komercijalizirati, nego shvatiti ozbiljno ako želimo živjeti kršćanski i raditi na sebi. Priprava treba započeti najprije s nama samima i u nama te je potrebno poravniti staze naše oholosti i ispuniti je krepostima. Sudionici su u radionici i osobnom osvrtu mogli promišljati o djelima milosrđa te na koji način se oni mogu najbolje pripraviti za dolazak Gospodinov.

Zahvalna Bogu za ovu duhovnu obnovu koja je i meni samoj prilika za promišljanje te na zajedništvu koje smo ostvarili na ovom susretu, osjećam poticaj i nadalje na ovaj način sijati sjeme Božje riječi. Vjerujem i molim da će Gospodin to sjeme blagosloviti da urodi stostruko.

                                                                                          s. Marija Matanović