Školske sestre franjevke

Proslavljen Kapitul na rogožinama u Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja

Povodom slavlja 800. obljetnice odobrenja potvrđenog Pravila  i prvih jaslica u Grecciu (2023.), zatim 800. obljetnice Rana sv. Franje (2024.), nastanka Pjesme brata Sunca (2025.) i preminuća sv. Franje (2026.) generalni ministar Reda manje braće fra Massimo Fusarelli pozvao je sve provincije na slavlje  Kapitula na rogožinama. Slavlje Kapitula na rogožinama Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja održano je u samostanu o. fra Ante Antića u Splitu 22. i 23. listopada 2024. godine  u Splitu.  Na kapitulu su, uz braću franjevce, sudjelovale i sestre Družbe sestara franjevki od Bezgrješne, braća i sestre iz Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) te pet sestara naše Provincije.

Osnovna nakana održavanja Kapitula je preispitivanje i obnova franjevačkog načina života i djelovanja. O franjevaštvu danas i perspektivi franjevačkog poslanja u budućnosti izlagali su: dr.sc. fra Siniša Balajić: Obnoviti našu viziju: Kojim se karakteristikama karizme otvoriti danas?, izv. prof. dr. sc. fra Domagoj Runje: Hod u kakvom stilu: Koji proročki stil bratstva u malenosti? i prof. dr.  sc.  fra Anđelko Domazet: Prigrliti budućnost: Svjedočanstvo-poslanje: tko i kako služimo?.

U radu u skupinama nakon svakog predavanja promišljali smo o mogućnostima budućeg djelovanja franjevačke obitelji. Nastojali smo posvijestiti što radimo dobro,  koje su naše slabosti te kojem cilju težimo. Samo zajednica koja zna svoje snage i slabosti, prilike i poteškoće, može dosegnuti cilj kojem teži.

Nadati se da nam će nam i ovo zajedničko promišljanje pripomoći u  prepoznavanju i  plodonosnom življenju franjevačke karizme danas.

s. Željka Čeko