Školske sestre franjevke

Proslava blagdana Preobraženja Gospodinova u samostanu Sigurata

U Svetom pismu nalazimo da Bog Otac proglašava Isusa svojim ljubljenim Sinom u kojem je sva Očeva milina. To se događa dva puta: kod Gospodinovog krštenja i kod Njegovog preobraženja na brdu Tabor, odnosno na samom početku Isusovog javnog djelovanja te ususret dovršenja Njegovog poslanja,  Njegove spasiteljske muke i smrti.

Znamo, ljubljeni Sin vrši Očevu volju, poslušan je, jedno je s Ocem, sve što čini, čini u ime svoga Oca.  Kod Preobraženja Otac, potvrđujući da je Isus njegov Sin, njegov poslušni Sin, zbog čega je Ljubljeni Sin u kojem je sva Očeva milina i nas same poziva da postanemo dionici takvog odnosa Oca i Sina – kroz poslušnost: “Slušajte ga!” Krist posluhom Ocu dolazi do slave. Pozivom da ga slušamo i mi smo pozvani u nebesku slavu!

U  ovakvom duhovnom ozračju i raspoloženju, pripremale su sestre našeg drevnog samostana u Dubrovniku, narodski nazvanom “Sigurata”, ovogodišnju festu Preobraženja Gospodinova. Svečano misno slavlje u subotu, 6. kolovoza, u večernjim satima, predvodio je katedralni župnik don Marin Lučić u koncelebraciji sa fra Ivanom Gavranom. Don Marin je u propovijedi istaknuo kako Grad ima više kapelica i crkava  koje su, teološki, jako dobro raspoređene; od crkve Navještenja na istočnom ulazu u Grad, do crkve svetog Spasa kod zapadnog ulaza. Do naše crkvice Preobraženja treba se malo popeti strmim stepenicama što se može povezati sa Isusovim uspinjanjem na brdo Tabor u pratnji nekolicine učenika. Župnik je također pozvao okupljene vjernike da se često prisjećaju svojih “preobraženja” kada dođu teški trenutci te se trajno izlažu svjetlu euharistije.

Liturgijsko pjevanje animirala je profesorica Maja Marušić. Na misi je, uz bogoslove i novake iz dominikanskog samostana, sudjelovao lijep broj vjernika i redovnica iz različitih redovničkih zajednica. Na kraju misnog slavlja s. Marislava Samardžić, predstojnica samostana Sigurata, je zahvalila svim sudionicima  ovog slavlja te sve pozvala na okrepu u dvorište ispred crkvice, dok je za svećenike, dobročinitelje i časne sestre u samostanskoj blagovaonici upriličena svečana večera.

Neka umilni zvuk zvona crkvice Preobraženja Gospodinova, Sigurata,  još puno godina poziva na festu, i neka se još dugo ne umore noge vjerne dubrovačke gospode na stepenicama do samostana Sigurata.

                                                                                                                             s. Ana  Jukić